Fårskinnsmuffar...





 


image55


... helt okej när det är kallt ute... Riktigt varma och mjuka. Jag fick en del skinn över när jag sydde en väst till gamla farmor. Det blev de här. Jag dekorerade dem med brännpenna. Luktade riktigt illa, men blev fint.
J.




Två torn...


Modellen till dessa har jag bara sett på bild, men med lite hjälp klurade jag ganska snabbt ut hur jag skulle sticka dem. På mitt sätt såklart.

image52



Lukas och Beppe gillar verkligen de här muddarna och det förvånar mig inte. De påminner verkligen om något riddaraktigt, två torn eller så. Så de har båda bett om varsitt eget par...
Jag är inte riktigt nöjd med spetsarna. Jag ska ta upp dem och sticka en "tratt" istället. Jag tror att det blir mer jag.

Häromdagen stickade jag ett nytt hårband också. Mitt gamla började bli alldeles för slappt och tråkigt. Jag gillar verkligen modellen så det blev ett likadant som det gamla. Det är lite svårt att se modellen på pannbandet på bilden men här finns en bättre bild och mönster

image53

J.



Så har jag då stickat om slutet på muddarna och stickade först en strut med virkad kant. Det blev för mycket så jag behöll bara struten som korvar sig lite så det blev en riktigt bra avslutning på korvmuddarna.

image56









Annas alpackakofta

Nu är den klar. Jag måste erkänna att jag tvivlade på hur bra den skulle bli, när jag stickade hela kroppen i ett stycke - ett bakstycke och två smala tarmar fram... hoprullat och obegripligt hur det skulle kunna bli en bra kofta.
Men det blev det! Den är otroligt mjuk och skön, stickad med stickor 5.image49

/Maria/

Stickutställning...

Idag åkte vi till Nyköping, två stickande mammor och fem medföljande barn, till utställningen Stickspår. Äntligen! När den var i Eskilstuna ville jag så gärna se den men det blev inte av och inte av och när jag sen bestämt mig för att verkligen gå så blev vi magsjuka och sen var utställningen inte kvar längre. Men nu har jag sett den.
Strumporna och vantarna med kvinnohår gjorde starkt intryck på mig. Och bilderna på de stickande människorna från förr.

Och represententen från föreningen Sticka! som fotade oss för att vi hade så mycket fint stickat på oss...  Kul.

Jag tog med kameran för att ta lite bilder från utflykten med glömde ta fram den när vi var där...

J.

Även min man skapar i tyg...

...närmare bestämt av rester från mantelsömnaden igår.
Här ser ni nu ett stycke iPod-fodral i äkta ylletyg.!

image48

/Maria/

Ullmantel och linnerock

Jag sydde om min mantel igår kväll. Jag var aldrig riktigt nöjd med den i alla fall, själva manteln var lila och huvan svart - lite för färggrant för mig... Så eftersom lila är en av Annas favoritfärger så blev det nu en varm härlig mantel till henne, med lila huva som jag sydde av det jag kortade av på längden på manteln. 
Jag har tänkt dekorera den med ett vackert band, kanske i guld eller lila.




Här är också en bild på min linnerock. Vad jag älskar den! Det enda jag inte är helt nöjd med är knapparna, de känns lite för stora och vita. Jag ska nog byta ut dem tlll mindre, svarta eller bruna.

image47

/Maria)

en liten röd tröja






image40

Jag älskar den här modellen på undertröjor. De är mjuka och följsamma och blir bara finare med tiden när de liksom hänger ut sig och blir som vida små klänningar. Och jag tror att de är sköna och varma också.
Den här är stickad i visjögarn, ganska tunt tvåtrådigt ullgarn, på stickor 4,5.
J.




en varm mantel

Just nu håller jag på att sy en mantel till Nicklas och fick lite tyg över så jag klippte till den här enkla halvcirkelmanteln till Beppe.

image31

Med en huva också, så blir det en varm och skön sak att vira om sig när det blåser:

image34 image35

Min vackra riddarpojke...

J.

det var det där med vantar...

image32

Just som jag skrivit om vilken tur det var att Lukas och Beppe i alla fall har vantar så det räcker så insåg jag att det tappats bort en hel del vantar under hösten och att alla Beppes vantar som låg i lådan inte hade en maka... Så för att göra något helt nytt och låta projekten vila lite så stickade jag ett par grova ullvantar till lilla B. Jag stickade i ett par garnnystan som jag köpt på loppis. De ser likadana ut, men det skilde en aning i grovlek så vantarna blev inte helt perfekta. Men de värmer små frusna händer i alla fall. Och tittar man inte helt nära så är de riktigt fina.
J.

ska bara gräva bort gräset...

...heter det idag. Vilket vårväder! Det går hur bra som helst att gräva, grästorvorna ska bort och sen ska det bli vackra blommor på hela framsidan. Med en gång igenom alltihop.
Vi har suttit ute med en tekopp i solen också. Det var nästan inte alls kallt... Nere vid ån forsar vattnet fram i en förtidig vårflod. Måtte det aldrig bli någon vinter mer!

image27


/Maria/

Ett par raggsockor och lite annat

Jag har också strumpätargolv. Eller strumpätarstövlar, för det är ett evigt lagande. De här är stickade i Svarta Fårets raggsocksgarn, dvs med lite plast i, vilket kanske kan göra dem hållbarare. Tror jag. 
Mössan är till Sebastian eller Daniel, vilken som gillar den mest. Byxorna sydde jag igår, plötsligt hade Daniel nästan inga byxor så jag fick göra en blixtutryckning och köpa linne på tygaffär i Enköping. Olivgrönt och mörkgrått köpte jag, det mörkgrå var riktigt snyggt så nu funderar jag på en kjol i det kanske.

image25


Nu MÅSTE jag faktiskt ta mig i kragen och sticka färdigt Annas kofta. Hon väntar på den, men den är så trögstickad. Tunt alpackagarn och stickor 3. Och så ökar man i varje sida för ärmarna, vilket ger en jäkla massa maskor på stickan. Och så har jag bara den här hala metallstickan som garnet bara glider på. Här ser den mest blå ut, men i verkligheten är den lavendellila. 

image26


/Maria/

jag har så mycket jag vill göra!!!!

Just nu har jag ett antal projekt på gång. En lång stickad trasa...

image23

...som kommer att bli en underbar vid undertröja till frode.

En nyss färdig sjal som jag bestämde mig för att sticka några decimeter till på...
image24

En linnetröja till Nicklas och en lång kofta med tillhörande hätta och sockor till Frode.  Sockor till Lukas och Beppe (tack och lov så har de tröjor och mössor och vantar så det räcker), och dessutom en mössa till mig själv. En spetsig mössa jag ska sticka löst och stort och tova ihop.

J.

Äntligen är sjalen färdig!

Jag har egentligen andra saker som känns mer angelägna att få klara än ytterligare en sjal (jag har ju några stycken). Men jag kände att jag BEHÖVDE den här, nu!  Dessutom var det skönt att få sticka på stickor 9 efter alla tätstickade mössor och tröjor jag hållit på med på sistone.
Den är lätt som en fjäder och blev mycket större än jag trodde. 
Användningsområdena är: 
Inomhus, när man inte år så frusen utan det räcker med nåt så här tunt.
I sommar, på kvällarna tex... tänk en varm sommarkväll när man sitter ute under äppelträdet...
Ovanpå en annan trekantssjal. Väldigt fint och varmt när man hämtar ved eller matar höns.
Som halsduk virad till ett tjockt rep, värmer mer än man tror fast garnet är tunt entrådigt ullgarn.

image22


Ser ni sjalen? Eller bara mina skruttiga pelargoner?

/Maria/

Sov mitt lilla yllegarn

Sov mitt lilla yllegarn
sov på kardans tinnar
Ulltapp är mitt lindebarn
ulltapp som jag tvinnar
Världen liksom kardan är
full av taggar och besvär
Sov mitt lilla lindebarn
sov på kardans tinnar

Litet barn när du blir stor
tar jag mjuka locken
Spinner dig så fin som flor
på den snälla rocken
Hjulet snurrar, tiden far
liten ulltapp blir så rar
Litet barn när du blir stor
spinns du lång på rocken

Sov mitt lilla yllegarn av Zacharias Topelius

tåstrumporna är klara!

Äntligen. Jag har gjort en massa annat under tiden. Men nu är de färdiga. De blev helt perfekta.
image20
Jag tycker om att ha tårna fria, men barfota är för kallt i vårt hus nu på vintern. Så det här blev en kompromiss.
Jag stickade dem i kraftigt tretrådigt kilafors-ullgarn. För att de ska vara varma, och för att de ska överleva mina strumpätargolv. Såna här ska jag sticka fler par av.

J.

Ulltröja till mig

Den här var snabbstickad! Jag började i torsdags och  idag, söndag, är den färdig. 
Jag stickade med rundsticka nr 6 upp till ärmarna, delade till fram-och bakstycke och stickade halsringningen, plockade upp ärmmaskor runt ärmhålet under armen och stickade ärmar - som förstås blev för korta. Jag fick sticka till mer än en dm i resårstickning innan jag blev nöjd. Så sydde jag ihop tröjan på ovansidan av ärmarna. Minimalt med jobb och väldigt få trådar att fästa. Den blev precis som jag vill ha den, kort och urringad. Runt halsringningen har jag virkat en kant med fm i ljusare grått ullgarn.

image19


/Maria/

små knubbiga sockor

för små knubbiga fötter stickade jag färdigt idag.
De blev jättefina. Röda och ulliga.


image18

Först stickade jag den ena för kort. Så det var bara att repa upp en bit och göra om. Nu är de lika stora.
Garnet kommer från östergötlands ullspinneri. Tvåtrådigt ullgarn i färgen nyponröd. Det såg jättefint ut på nätet men när det kom hem var det för orange så jag har färgat över med Nitor allfärg, rosa. Det blev inte riktigt så stor skillnad som jag hoppats, men nu passar det i alla fall till Frodes alla rosa och vinröda kläder.

J.

Daniels tomteluva

Här är den. Han tycker mycket om den, han klagade förut på att han inte hade någon mössa som gick ner riktigt långt över öronen och det har han ju nu i alla fall...


image17

en fin bok




...köpte jag idag.
Stickhandboken- garn-stickor-mönster-tekniker, av Eleanor Van Zandt
Lite härlig inspiration och några bra tips tror jag.
Sen skulle jag gå till min favvoaffär i hela eskilstuna, Nystvindan
Fast jag hann inte. Får bli nästa gång istället.
J.

Här är nu den färdiga mössan

Det var inte så lätt att få den i rätt storlek som jag hade trott. Först blev den inte alls tillräckligt tovad, den var för stor och fortfarande elastisk. Då körde jag den en gång till i 60° - när jag sedan tog ut den var den som en bebismössa ungefär... det var inte så kul. Jag fick sträcka den länge och ha den på mig alldeles fuktig, men nu är den helt ok. Kanske lite tjockare och stummare än den i affären, jag tror den blev lite för mycket tovad av de två tvättarna.
Nu väntar jag bara på kylan!

image14

Benvärmarna...

...är klara. De blev riktigt varma och mjuka. Och så fick de en liten virkad spetskant. Frode gillade dem också.  Nu ska de tvättas och imorgon får de värma min lilla unge i vinterkylan.

image13

och nu har jag börjat med ett par ganska tunna sockor i samma garn. Fast enkelt. Till benvärmarna använde jag dubbelt.
J.

Gott Nytt År!

Jag hade också en underbar nyårsafton om än inte så mycket stickande blev gjort... Vi åt mest. Barnen pratar om sin matfest, sin glassfest och sin kex-och-ostfest. Och raketfesten! Vi somnade väl vid halvtvå ungefär...
Men mössan blev klar!

Här nedan syns den i otovat skick:

407524-12


Stor va!
Nu ska jag gå ut och stoppa den i tvättmaskinen. 60° ska det vara, sen ska den formas på huvudet.
Jag har aldrig tovat något förut (alltså inte avsiktligt, ulltröjor och ullkjolar som körts i maskin av misstag räknas ej!)
Och jag som annars aldrig använder mössa ska nu alltså få en tovad sådan. Blev kär i den i affären, den talade liksom till mig: Gör mig...

/maria/

RSS 2.0